Bearnaisesås är en sås bestående av bland annat smält smör, vinäger, äggulor, schalottenlök och dragon. Såsen tillreds vanligtvis genom att äggulor och smör vispas ned i varm och kryddad vinäger. Den passar särskilt bra till kött. Det finns ett otal receptvarianter där kryddningen varierar, men gemensamt är att dragon ska ingå. Bearnaisesåsen tillhör en av de allra fetaste och energirikaste såserna som finns.
Märker du att såsen i det här receptet blir för varm och grynig har du bråttom att få ordning på såsen igen. Ta av den från värmen så fort du kan och tillsätt lite kallt vatten, vispa därefter kraftigt till såsen blir bra igen.
Tillagningstid | 15 min |
Portioner |
pers
|
Ingredienser
- 3 msk Vatten
- 2 st scahlottenlökar
- 3 msk Vitvinsvinäger
- 5 st vitpepparkorn
- 1 msk dragon
- 1 krm cayennepeppar
- 500 gr smör
- 5 st äggulor
- 1 nypa Peppar
- 1 nypa Salt
Ingredienser
|
Instruktioner
- Skala och hacka löken.
- Häll upp vatten, vinäger, lök, dragon och vitpeppar i en kastrull.
- Koka upp och reducera på medelvärme till ungefär hälften. Sila av och låt svalna.
- Smält smöret och låt svalna en aning.
- Häll äggulorna i en bunke och häll i den nedkokade vinägern.
- Ställ bunken i ett vattenbad och vispa oavbrutet.
- Efter ett tag blir äggulorna och vätskan fluffigt, sluta vispa först när du har fått en riktigt tjock smet.
- När äggvispet är klart tillsätter man smöret i en tunn stråle under konstant vispande.
- Smaksätt med cayennepeppar, salt och peppar. Många väljer även att i slutet ha lite extra dragon.