Bearnaisesås
Tips! Om du tillsätter tomatpuré i din färdiga bearnaisesås får du istället en choronsås som passar mycket bra till bland annat grillat.
Maträtt
Sås
,
Tillbehör
Kök
Franskt
Portioner
4
pers
Tillagningstid
15
min
Portioner
4
pers
Tillagningstid
15
min
Ingredienser
3
msk
Vatten
2
st
scahlottenlökar
3
msk
Vitvinsvinäger
5
st
vitpepparkorn
1
msk
dragon
1
krm
cayennepeppar
500
gr
smör
5
st
äggulor
1
nypa
Peppar
1
nypa
Salt
Instruktioner
Skala och hacka löken.
Häll upp vatten, vinäger, lök, dragon och vitpeppar i en kastrull.
Koka upp och reducera på medelvärme till ungefär hälften. Sila av och låt svalna.
Smält smöret och låt svalna en aning.
Häll äggulorna i en bunke och häll i den nedkokade vinägern.
Ställ bunken i ett vattenbad och vispa oavbrutet.
Efter ett tag blir äggulorna och vätskan fluffigt, sluta vispa först när du har fått en riktigt tjock smet.
När äggvispet är klart tillsätter man smöret i en tunn stråle under konstant vispande.
Smaksätt med cayennepeppar, salt och peppar. Många väljer även att i slutet ha lite extra dragon.